Derde ledenvergadering Federatie Paneelbouw groot succes

Eind maart heeft voor de derde keer de ledenvergadering van de Federatie Paneelbouw plaatsgevonden. Vele paneelbouwers wisten de weg naar de vergadering in Reeuwijk weer te vinden. Uiteraard was het Bestuur zeer content met de aanwezigheid van zoveel vakbroeders. Leden die allen de kwaliteit van schakel- en besturingspanelen willen waarborgen ter stimulatie en het behoud van de paneelbouw- én de maakindustrie in Nederland en deze missie massaal een warm hart toedragen.

De heer Arno Grassen (re) overhandigt tijdens de Ledenvergadering de eerste ‘sur plus’-levering aan de heer Johan Gevers van MUPA (li).

De heer Arno Grassen (re) overhandigt tijdens de Ledenvergadering de eerste ‘sur plus’-levering aan de heer Johan Gevers van MUPA (li).

Tijdens de Ledenvergadering werd door Marcel den Haan (Branchemanager Fedet) een korte update gepresenteerd met betrekking tot de diverse ontwikkelingen binnen Fedet. Marcel van Haren (FME Manager Cluster Agri & Food) hield een inspirerend verhaal over de hechte samenwerking binnen het Cluster Agri & Food en het belang daarvan. Federatie Paneelbouw werd meegenomen in de wereld van de draadtechnologie, welke presentatie werd verzorgd door Esther Kharbouche en Alex Krijger (Calpe Industrial Products).

Vakinhoudelijk
Maar ook vakinhoudelijk zijn op deze Ledenvergadering diverse onderwerpen ter tafel gekomen. Zo heeft Arno Garssen (vicevoorzitter van de Fedet sectie Federatie Paneelbouw) een interessant betoog gehouden over CE-markering op schakel- en besturingspanelen: Wanneer wel en wanneer niet? Een vraag die de leden bezighoudt. Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden, hebben diverse gesprekken plaatsgevonden met het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) en het bestuur van Federatie Paneelbouw.

CE-markering
Schakel- en besturingspanelen vallen onder de Laagspanningsrichtlijn en moeten altijd CE-gemarkeerd zijn (een uitzondering zijn systemen voor een proefopstelling). De naamgever (de naam op het schakel- en besturingspaneel) is verantwoordelijk voor de CE-markering van dat paneel. Daarom wordt geadviseerd vooraf duidelijk af te stemmen en vast te leggen (civiel recht) met de machinebouwer wie verantwoordelijk is voor het aanbrengen van deze CE-markering. Met de naamgever (opdrachtgever) van de schakel- en besturingspanelen dient ook te worden afgestemd en vastgelegd wie welke testen doet aan de schakel- en besturingspanelen om het Technisch Constructiedossier compleet te maken. De naamgever op de schakel- en besturingspanelen is verantwoordelijk (strafrecht) voor het Technisch Constructiedossier. Voor alle leden van de Fedet sectie Federatie Paneelbouw en andere belanghebbenden zal er een uitgewerkt document worden gepubliceerd met betrekking tot CE-markering op schakel- en besturingspanelen.

Werkgroepen
Tijdens de Ledenvergadering werd tevens veel aandacht besteed aan de werkzaamheden van de diverse werkgroepen. Om diverse doelen te bereiken zijn binnen de Federatie Paneelbouw werkgroepen opgericht. Elke werkgroep behartigt één of meerdere onderwerpen. De oprichting van een nieuwe werkgroep of het inbrengen van een nieuw onderwerp, wordt door de leden in overleg met het Bestuur bepaald. Op dit moment zijn de volgende werkgroepen operationeel:

Werkgroep kwaliteitslabel paneelbouw
Om de kwaliteit van schakel- en besturingspanelen te waarborgen worden de mogelijkheden onderzocht om tot een kwaliteitslabel te komen. Het kwaliteitslabel is zowel van toepassing op het ontwerpproces, het productieproces met gekalibreerde gereedschappen als het testproces. Alle processen zijn gebaseerd op de NEN-EN 60204 en NEN-EN 61439 normeringen. Deze werkgroep stelt de eisen van het kwaliteitslabel op waaraan de paneelbouwer dient te voldoen.

Werkgroep innovatie
Deze werkgroep is gestart met het ontwikkelen van een database met zowel commerciële als technische informatie van de diverse componenten voor schakel- en besturingspanelen, welke door gerenommeerde fabrikanten worden geleverd. De informatie moet binnen diverse ERP- en ontwikkelpakketten kunnen worden ingelezen. Deze werkgroep heeft aan de hand van een enquête onder de leden aangetoond dat er met een goede database grote besparingen zijn te behalen.

Werkgroep Sur Plus (incourante voorraden)
Veel paneelbouwers hebben diverse artikelen op voorraad die over zijn van een project, foutief zijn besteld of zijn gedateerd omdat fabrikanten een nieuwe serie op de markt hebben gebracht. Meestal zijn deze componenten ongebruikt en is het zonde om deze materialen weg te gooien, zeker in het kader van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het idee is om deze voorraden te delen met paneelbouwers, welke lid zijn van de Federatie Paneelbouw, en aan elkaar te verkopen.

Werkgroep Instroom
Door gericht samen te werken in de diverse regio’s en nieuwe opleidingen te ontwikkelen gaan we de Nederlandse maakindustrie ondersteunen en kan ook de paneelbouw voor Nederland behouden blijven. Deze werkgroep onderzoekt de mogelijkheden op welke wijze de lage instroom kan worden verbeterd, de invloed van de vergrijzing kan worden ondervangen, de kwaliteit van de opleidingen kan worden verbeterd én brengt de gevolgen van de automatisering op de werkvloer voor de medewerkers in kaart.

Werkgroep Imago
Daarnaast is er behoefte om meer aandacht te schenken aan het vak paneelbouw. Het imago van dit vak moet snel verbeteren en moet dan ook de nodige aandacht krijgen. Jongeren zullen door het opstellen van de juiste communicatieplannen door deze werkgroep meer in aanraking moeten gaan komen met dit mooie vak. Deze werkgroep onderzoekt dan ook de mogelijkheden om een breder publiek te bereiken en gaat hier concrete plannen voor opstellen.

Informatie: Jan Hartman, Projectmanager Fedet sectie Federatie Paneelbouw
(06) 46 88 22 82; Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Agenda

TIP!

Evenementen

Laatste Uitgave

Elektropraktijk 3 | juni 2017

Elektropraktijk 3 | juni 2017