Groei organisaties stagneert

Schaarste van kwalitatieve technici oorzaak

Meer dan een kwart van de technische bedrijven ziet dat de groei van de organisatie stagneert als gevolg van het kwalitatieve tekort aan technici (27%). Dit houdt in dat er een verschil is in de kwaliteit van aangeboden en gevraagde arbeid. Dat laat ROVC, partner in trainingen en opleidingen voor technisch Nederland, zien in de tweede editie van de ROVC TechBarometer, een onderzoek uitgevoerd onder 1.164 respondenten uit de technische branche. Het rapport geeft inzicht in de markt-, HR- en opleidingstrends binnen de techniek.www.rovc.nl/techbarometer

Technici werkzaam in het practicum van ROVC.

Technici werkzaam in het practicum van ROVC.

Als gevolg van het kwalitatief tekort geeft 26 procent aan hogere lonen te bieden aan technici. Het kwantitatieve tekort is vooral te merken op de werkplek. 39 procent wijst stress op de werkvloer aan als grootste gevolg van het kwantitatief tekort. Een lagere kwaliteit van het werk volgt met 18 procent op de derde plek.

Percentage loopt op
Dat bedrijven al jaren zoeken naar goed opgeleide technici vanwege grote tekorten is niet onbekend. Het tekort werd het afgelopen jaar door 33 procent van de bedrijven zowel op kwalitatief als kwantitatief niveau ervaren. De komende vijf jaar loopt het percentage naar verwachting zelfs op naar 45 procent.

John Huizing, algemeen directeur bij ROVC: “De technische sector is continu in beweging. Het feit dat organisaties achterblijven op hun groeidoelstellingen vanwege het ontbreken van technisch talent is een kwalijke zaak. Het tekort lost zich niet vanzelf op. We moeten nu spijkers met koppen slaan. Dat betekent niet alleen een betere aansluiting van het regulier onderwijs op het bedrijfsleven, maar ook een nauwere samenwerking tussen technische bedrijven. Alleen als we allemaal onze verantwoordelijkheid nemen, kunnen we stappen in de juiste richting zetten.”

Over het onderzoek
ROVC publiceert voor het tweede jaar op rij de ROVC TechBarometer. Het rapport geeft antwoord op vragen over de technische (arbeids)markt, ontwikkelingen op het gebied van opleidings- en HR-kwesties.
Het rapport is beschikbaar via: www.rovc.nl/techbarometer

Reacties op dit artikel

1 Reactie

Feedback (1)

 • Jos W

  12 juli 2017 op 11:22 | #

  Joepie, UURLONEN OMHOOG NU METEEN

  Laten we allen er erg blij van worden.
  Geen werkloosheid onder technici, en de salarissen die erg laag in de branche zijn kunnen eindelijk eens omhoog!!! Aan begin van je loopbaan een startsalaris en aan het eind ervan constateren dat je de inflatie meetellend een lager inkomen hebt. En dan vinden we het gek dat we geen mensen kunnen vinden?

  EN WE KUNNEN NU OOK EENS DE SLAG MAKEN HOGERE PRIJZEN VOOR DE MENSEN TE VRAGEN !!! Op naar de € 85,-- per uur voor een ET technicus en € 80 ,-- voor een volleerd elektromonteur.

  Kom op werkgevers go Strong. Laat het niet op je kop zitten, kijk eens niet naar een ander en ga uit van je eigen kracht in plaats van al dat geklaag “zie je wel aan ander doet het wel”. Neen wees een goed werkgever een ander is er zelfs niet nu kan het.

  antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Agenda

TIP!

Evenementen

Laatste Uitgave

Elektropraktijk 3 | juni 2017

Elektropraktijk 3 | juni 2017