Slimme toegangscontrole voor ecologisch woon- en vakantiehuis

In Herk-de-Stad is een energieneutrale woning gebouwd met moderne geïntegreerde domotica. Een onderdeel daarvan vormt het sleutelloos toegang geven en 24/7 toezicht op de omgeving via slimme IP-camera’s. Eigenaar Bart Goossens vertelt over zijn domoticakeuzes en -ervaringen.

Afb. 1: In het Belgische Herk-de-Stad is een energieneutrale woning gebouwd met moderne geïntegreerde domotica.

Afb. 1: In het Belgische Herk-de-Stad is een energieneutrale woning gebouwd met moderne geïntegreerde domotica.

Afb. 2: Het deurstation – een gecombineerde all-in oplossing voor toegangscontrole en cameratoezicht – is voorzien van een keyboard en RFiD-kaartlezer.  FOTOGRAFIE: Bart Goossens

Afb. 2: Het deurstation – een gecombineerde all-in oplossing voor toegangscontrole en cameratoezicht – is voorzien van een keyboard en RFiD-kaartlezer. FOTOGRAFIE: Bart Goossens

Auteur: Peter Gloudemans

Journalist en fotograaf Bart Goossens heeft in Belgisch Limburg een nieuwe woning laten bouwen. Gezien zijn passies voor technologie en ecologisch wonen, is dat een energieneutraal huis geworden, uitgerust met moderne domotica.

“Wij hebben op een driehoekig perceel aan de rand van Herk-de-Stad een volledig energieneutraal gecombineerd woon- en vakantiehuis gerealiseerd”, vertelt Goossens. “Vrijwel alle benodigde energie daarvoor wordt geleverd door de zon: in de winter schijnt de zon volop binnen langs de ramen en warmt het huis op. In de zomer staat de zon hoog genoeg om net niet in huis binnen te vallen, of houden we ze buiten met geautomatiseerde screens voor de ramen. Daarnaast maakt de zon voor ons ook warm water via een zonneboiler op het dak, terwijl de pv-panelen elektriciteit leveren. De domotica houdt bij hoe warm het water is en hoeveel energie er binnenkomt en weer gebruikt wordt, en vergroot ons wooncomfort aanzienlijk. Het overschot aan elektriciteit in de zomer leveren wij tijdelijk terug aan het energiebedrijf, om tijdens de winter opnieuw van hen af te nemen. Zelf opslaan in batterijen is momenteel nog onvoldoende rendabel.”

Geïntegreerde camera's, telefonie en verlichting
Goossens heeft op advies van installateur WT Elektrix en distributeur Relux gekozen voor LED-verlichting, IP-telefonie en videocamera's, die via een app op de mobiele telefoon te bedienen zijn. “Alle installaties en apparatuur in deze woning en in het vakantiehuis zijn geïntegreerd via een Qbus building intelligence systeem en het TCP/IP-communicatieprotocol. Zo'n Qbus-installatie wordt geleverd met een Eco Dashboard app voor het visualiseren, analyseren en beheren van het energieverbruik en mogelijke besparingen daarop. De technische installaties bepalen namelijk in belangrijke mate het totale energiegebruik van gebouwen. Omdat wij ook graag sleutelloos toegang tot de woning willen en huurders van het vakantiehuis datzelfde gemak willen aanbieden, ben ik op zoek gegaan naar een slimme oplossing voor toegangscontrole. Na het vergelijken van mogelijke alternatieven is onze keuze gevallen op T25 IP-video deurstations van Mobotix, voorzien van een keyboard en RFiD-kaartlezer. Dat is een gecombineerde all-in oplossing voor toegangscontrole en cameratoezicht.”

Remote toegang en toezicht
De Mobotix T25 is een hemisferische hoge resolutie IP-video deurintercom. Via een ingebouwd toetsenbord en optionele RFiD-kaartlezer is het daarmee mogelijk mensen zonder sleutels toegang te geven tot een gebouw, of afzonderlijke ruimtes. “Ik heb zowel bij de voordeur van ons woonhuis als de vakantiewoning een T-25 camera laten installeren”, licht Goossens toe. “Daardoor kan ik overal ter wereld zien wie er aanbelt en indien nodig met hen communiceren, of de betreffende deur remote openen. Bijvoorbeeld voor een pakketbezorger of huurders van de vakantiewoning. Een belangrijk voordeel van Mobotix is het feit dat hun oplossingen zowel hard- als softwarematig makkelijk te integreren zijn en ruimschoots bewezen goed beveiligd functioneren. Verder leveren de zes megapixel lenzen scherpe beelden op, waardoor ik behalve de al genoemde sleutelloze toegang ook 24/7 toezicht kan houden op onze buitenomgeving. Een ander voordeel is de licentievrij meegeleverde MxMC videomanagementsoftware voor het doorgeven van alarmmeldingen en snel kunnen terugzoeken van incidenten.”

Integratie domotica vereist installatiekennis en -ervaring
Goossens heeft tijdens zijn bouwproject ervaren dat voldoende kennis en -ervaring nodig zijn voor goed functionerende domotica. Ondanks al jaren beschikbare integratieplatformen zoals Qbus en open standaarden als KNX, blijft de praktijk maatwerk. “Laat je adviseren door een ervaren domotica-installateur, of zoek een installateur met kennis van je voorkeursoplossing. Om meerdere installaties en IP-systemen met elkaar te laten samenwerken is programmeer- en configureerkennis nodig. Verder is het ook na de oplevering belangrijk terug te kunnen vallen op de kennis, ervaring en updates van je leverancier. Als gebruiker wil je zoveel mogelijk functionaliteit van alle apparatuur benutten. Tijdens vakanties kan ik bijvoorbeeld een lichtsimulatie laten afdraaien die andere mensen de indruk geeft dat wij gewoon thuis zijn. Of een basisprogramma zonder configureermogelijkheden activeren, als de poetsvrouw aan het werken is. Zo’n scenario kan ik na een korte instructie nu eenvoudig zelf configureren via de Qbus System Manager en Mobotix MxCC videomanagementsoftware. Maar dan moet de basis goed geprogrammeerd zijn door een ervaren installateur.”

Reacties op dit artikel

1 Reactie

Feedback (1)

  • Paul van Casteren

    12 juli 2017 op 23:06 | #

    Eindelijk komt een goed werkende, storingsvrije, makkelijk configureerbaar en door eindklant in te regelen oplossing in zicht. Nu nog voldoende kennis bij de installerende partijen en een overzichtelijk kostenplaatje.

    antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Agenda

TIP!

Evenementen

Laatste Uitgave

Elektropraktijk 3 | juni 2017

Elektropraktijk 3 | juni 2017