Gestructureerd werken werkt

Jaarlijks deelt Wecycle drie Gouden Bakkie Awards uit aan bedrijven die bovengemiddeld succesvol zijn bij de inzameling van energiezuinige lampen en armaturen. In de categorie tot 30.000 lampen viel dit keer A.Hak Infranet regio Zuid in de prijzen. Volgens Ben van der Linden, projectleider bij A.Hak Infranet, is dat vooral een kwestie van gestructureerd werken. 

A.Hak Infranet is een bekende naam in de wereld van verlichting in de openbare ruimte. Het bedrijf verzorgt straatverlichting en verkeersregelinstallaties in opdracht van gemeentes, provincie en Rijk, maar legt ook verlichting aan op bijvoorbeeld sportvelden en grote parkeerterreinen. En hoewel de medewerkers van A.Hak jaarlijks vele duizenden lampen vervangen, is Ben van der Linden er 100% zeker van dat die allemaal goed terechtkomen: in de recyclingbak. 

“Bij elke nieuwe klus krijgen onze mensen een projectmap mee met daarin een startformulier. Tijdens de eerste werkbijeenkomst wordt dat formulier ingevuld. Het netjes opslaan en afvoeren van alle lampen en armaturen is een vast item op de lijst. Daarnaast hebben we tijdens de projecten nog zogenaamde toolboxmeetings, werkoverleg waarin arbeidsveiligheid centraal staat, maar waarin ook MVO en duurzaamheid standaard aan bod komen”, aldus Van der Linden. “We monitoren het hele proces dus nauwgezet. Het gescheiden inleveren van lampen is tevens een vast onderdeel op de MVO-checklist in onze aanbestedingen. Heb je dat niet goed geregeld, dan maak je eigenlijk geen kans bij inschrijvingen.”

Normaalste zaak van de wereld
A.Hak Infranet regio Zuid leverde in 2014 bijna 25.000 lampen in voor recycling, naast 880 tl-buizen en bijna 16 ton aan armaturen. Vooral dat laatste telt zwaar voor het winnen van de Award, want nog steeds blijft het inleveren van armaturen ver achter bij de inlevering van lampen. Van der Linden: “We zijn al sinds 2007 partner van Wecycle en bij mijn weten is dit de eerste keer dat we in de prijzen vallen. Maar in alle bescheidenheid: we doen het misschien goed, maar we zijn zeker niet de enige die het goed doet.”

Toch is de projectleider blij met de Gouden Bakkie Award omdat het een bevestiging is dat A.Hak haar interne werksystematiek goed op orde heeft. Hij zegt: “De omgang met afval loopt bij ons erg gestructureerd. Het terrein hier is echt super netjes, voor alles hebben we een speciale inzamelbak en alles is tip top gecodeerd. Het is voor onze medewerkers geen optie om dingen zomaar ergens neer te gooien als ze terugkomen op de zaak. Sorteren en opruimen is hier gewoon de normaalste zaak van de wereld. Dat werkt trouwens ook veel prettiger voor de medewerkers.”

Strenge regels
Netjes werken mag dan de tweede natuur zijn van de gemiddelde A.Hak-medewerker, het bedrijf heeft per regio ook nog een kwaliteitsmedewerker in dienst. Tijdens maandelijkse werkplekinspecties toetst deze of aan alle interne MVO-standaarden wordt voldaan. Van der Linden: “A.Hak is natuurlijk een heel groot bedrijf en onze roots liggen in de industrie, met bedrijven als Shell en NAM. Die hanteren eigenlijk op alle fronten heel strenge regels en daar conformeren wij ons aan. Iedereen die hier komt werken wordt getraind en moet bijvoorbeeld het VCA-certificaat behalen.”

Op de vraag of hij zelf nog ruimte voor verbetering ziet, zegt Van der Linden: “Ik denk dat we de inzameling van verlichting wel aardig voor elkaar hebben inmiddels. Wel zijn we constant op zoek naar mogelijkheden om het materiaalverbruik te optimaliseren. Dus niet een kabel leggen en dan aan het eind nog vijf of tien meter overhebben, want dat wordt dan onnodig afval. Dat is bij grote projecten heel complex en vraagt om een heel goede afstemming. Maar we vinden het de moeite waard, want afvalreductie is echt nodig voor onze aardbol. We vinden het belangrijk om te kijken naar de impact van onze werkzaamheden op lange termijn.”

 

Waarom en waar inleveren?
Doordat er steeds meer LED-verlichting in gebruik wordt genomen, komen er momenteel veel oude lampen én armaturen vrij, die nog niet op de correcte wijze worden afgevoerd. Verlichting bevat stoffen die niet in het milieu terecht moeten komen en daarom een aparte behandeling verdienen. En een groot deel van de oude armaturen behoort tot het chemisch afval. Armaturen bevatten namelijk condensatoren (elektrisch component dat lading opslaat) waar olie in kan zitten, die giftige pcb’s bevat. Bovendien kan verlichting voor meer dan 90% worden gerecycled. 

Daarnaast verplicht Europese wetgeving producenten en importeurs van verlichting om ze na afdanking weer in te zamelen voor veilige verwerking en recycling. In Nederland is Stichting LightRec het gezamenlijke initiatief van meer dan 460 producenten en importeurs van lichtbronnen en verlichtingsarmaturen. Samen doen zij er alles aan om aan deze verplichting te voldoen.

In opdracht van LightRec zorgt uitvoeringsorganisatie Wecycle voor de daadwerkelijke inzameling en recycling van energiezuinige verlichting.  Wecycle werkt samen met gemeenten, detaillisten, installateurs en consumenten om zo veel mogelijk e-waste in te zamelen. Zo staan er bij technische groothandels inleverbakken waar oude verlichting makkelijk en gratis kan worden ingeleverd door  de bouw- en installatiesector. Daarnaast biedt Wecycle inzamelbakken voor de opslag van lampen en armaturen. Bij grote projecten biedt Wecycle passende oplossingen ter plekke, bijvoorbeeld inzamelbakken op de bouwplaats die gratis worden opgehaald wanneer ze vol zijn. Alle ingezamelde lampen en armaturen laat Wecycle optimaal recyclen via gecertificeerde recyclingbedrijven.

De professionele sector is een hele belangrijke doelgroep, omdat zij 80% van alle lampen, tl-buizen en armaturen afdanken. Wecycle organiseerde voor het vierde jaar op rij de Bakkie Awards met als doel installateurs bewust te maken van het belang van het inleveren van energiezuinige lampen en armaturen. Naast A.HAK Zuid uit Veghel, mochten ook de Ziut-vestiging in Weert en Parallel Groep ETB Vos uit Utrecht een Gouden Bakkie in ontvangst nemen.

Inzamelmiddelen
Kleine hoeveelheden kunnen worden ingeleverd bij de inleverbakken bij de technische groothandel. Ook steeds meer gemeenten geven MKB de mogelijkheid afgedankte verlichting in te leveren bij de milieustraat.

Voor grotere hoeveelheden afgedankte lampen en armaturen biedt Wecycle installatiebedrijven gratis inzamelmiddelen die het beste passen bij de bedrijfsvoering. Er zijn vier verschillende inzamelbakken die geschikt zijn voor het opslaan van afgedankte tl-buizen, armaturen en spaar- en LED-lampen. Daarnaast biedt Wecycle ook oplossingen voor eenmalige grote hoeveelheden lampen en / of armaturen  die vrijkomen bij bouwprojecten.  

 

Gerelateerd Bedrijf:
Bedrijven

Stichting Lightrec Nederland

0.0/5 Waardering (0 beoordelingen)

Adres

 • Adres: Postbus 190
 • Postcode: 2700 AD
 • Plaats: Zoetemeer
 • Land: Nederland

Medewerkers

Gerelateerd bedrijf

Stichting Lightrec Nederland

Reacties op dit artikel

1 Reactie

Feedback (1)

 • Jan van den Broek

  28 oktober 2015 op 11:24 | #

  Door dit soort zaken gestructureerd aan te pakken en in de workflow mee te nemen, heeft het effect en kan een 100% garantie worden gegeven... Wat mij betreft TOP!

  antwoord

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Agenda

TIP!

Evenementen

Laatste Uitgave

Elektropraktijk 2 | april 2018

Elektropraktijk 2 | april 2018