Inzamelmeubel voor lampen in 3500 winkels

In vijf jaar tijd is het aantal winkels met een zichtbare Wecycle inzamelmeubel voor lampen gegroeid van 0 naar meer dan 3500. Dit blijkt uit het jaarverslag van Stichting LightRec. De stichting werkte de afgelopen jaren samen met Wecycle hard om het inzamelnetwerk binnen de detailhandel uit te breiden. Met succes, nu recent ook Action en Hubo, Karwei en Multimate aan de rij bekende namen zijn toegevoegd, is het inzamelnetwerk voor lampen in de retail bijna compleet.

LightRec, de stichting die namens de Nederlandse producenten en importeurs verantwoordelijk is voor lampeninzameling in Nederland, is verheugd dat bijna alle relevante winkelketens inmiddels een inzamelmeubel in hun winkels hebben neergezet. De stichting werkt samen met Wecycle al jaren aan een breed inzamelnetwerk zodat consumenten en professionals hun oude verlichting makkelijk in kunnen leveren, zéker bij winkeliers die ook lampen verkopen. Oude lampen kun je immers prima recyclen, maar bevatten ook stoffen die niet in het milieu terecht moeten komen.

Verplicht
Hoewel winkeliers wettelijk verplicht zijn om oude lampen aan te nemen voor recycling, was in 2010 slechts een handjevol winkels bereid om dit te promoten of een inzamelmeubel ‘before the counter’ neer te zetten, zo bleek uit onderzoek met mysteryshoppers van LightRec en de Consumentenbond. LightRec bleef het onderzoek herhalen en ging samen met partner Wecycle proactief het gesprek aan om de inzameling in de detailhandel te stimuleren. En met succes.

Bereid
“Gelukkig bleken de meeste winkeliers uiteindelijk wel bereid om meer lampen in te zamelen”, aldus Gied van Hoorn, directeur van LightRec. “In vijf jaar tijd hebben bijna alle grote Nederlandse winkelketens een inzamelmeubel in de winkel staan waar consumenten lampen en klein elektronisch afval kunnen inleveren voor recycling. Het doel dat elke Nederlander tijdens zijn dagelijkse gang naar de winkel ook zijn lamp kwijt kan, is nu zo goed als bereikt. Er zijn echter nog steeds een paar grote spelers die nog geen voorzieningen voor lampen en e-waste in hun winkel hebben staan, met deze winkeliers zijn we nog in gesprek. Hopelijk zijn zij eind 2016 ook allemaal voorzien van een inzamelmeubel.”

Inleveren
De bal ligt nu bij de consument en de professional, aldus Van Hoorn. “De infrastructuur ligt er, consumenten en professionals zijn nu zelf aan zet om meer lampen en armaturen in te leveren.”

Gerelateerd Bedrijf:
Bedrijven

Stichting Lightrec Nederland

0.0/5 Waardering (0 beoordelingen)

Adres

  • Adres: Postbus 190
  • Postcode: 2700 AD
  • Plaats: Zoetemeer
  • Land: Nederland

Medewerkers

Gerelateerd bedrijf

Stichting Lightrec Nederland

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Agenda

TIP!

Evenementen

Laatste Uitgave

Elektropraktijk 2 | april 2018

Elektropraktijk 2 | april 2018