LED Trendrapport

Onlangs is het eerste LED Trendrapport gepresenteerd. Het eerste exemplaar werd overhandigd aan mevrouw Claudia Reiner, vicevoorzitter van UNETO-VNI. De toepassing van duurzame en energiebesparende LED-verlichting neemt zo snel toe dat er gesproken kan worden van een ware lichtrevolutie.

Er wordt voorspeld dat al in 2020 de helft van alle verlichting uit LED  bestaat. Het LED Trendrapport is gebaseerd op een onderzoek onder meer dan vijfhonderd bedrijven in de LED-sector. Het rapport brengt de ontwikkelingen in deze markt, zowel de kansen als  issues rond kwaliteit en prijs helder in beeld.

Groei met onduidelijkheden en problemen
LED-verlichting is bezig met een spectaculaire opmars. Op dit moment groeit de markt zeer snel en er is veel optimisme over de groei in de komende jaren. Er is sprake van een ware lichtrevolutie want LED biedt niet alleen grote voordelen op het gebied van energiebesparing, ook de toepassingsmogelijkheden worden door LED enorm verruimd. Specifieke lichtoplossingen voor de buitenruimte, voor onderwijs of voor bijvoorbeeld de tuinbouw worden al aangeboden en de komende jaren zullen nog veel meer gespecialiseerde toepassingen hun intrede doen. Maar de snelle opmars van LED gaat ook gepaard met onduidelijkheden en problemen. Er zijn vragen over de kwaliteit van LED-verlichting, bijvoorbeeld over lichtopbrengsten en over levensduur. Afnemers willen weten welke merken of fabrikanten betrouwbare producten leveren en vragen zich af of een keurmerk een oplossing kan bieden.

Betrouwbare data
In zo’n dynamische markt is het belangrijk om te kunnen vertrouwen op betrouwbare data. Het LED Trendrapport is gebaseerd op een onderzoek onder meer dan vijfhonderd bedrijven en instanties uit de verlichtingssector. Het rapport brengt ontwikkelingen, -trends, -verwachtingen, kansen en bedreigingen helder in beeld. Het geeft antwoord op vragen als wat is de gemiddelde bedrijfsgrootte, hoeveel procent van de verlichting bestaat nu uit LED, wat is de top-5 van afnemers, is er behoefte aan een keurmerk en nog veel meer. Ook zijn inhoudelijke bijdragen van vijf fabrikanten en acht kennisinstellingen die hun licht laten schijnen op kwaliteit, een van dé  hot topics in de LED-sector.

Achtergrond
Het rapport is een initiatief van Good! Realisatiespecialisten in Duurzaamheid. Good! ondersteunt lokale overheden met hun beleid en organiseert Solar Solutions Int en LED Expo Benelux, twee vakbeurzen en kennisplatformen op het gebied van duurzame en innovatieve technologieën. Het rapport is een coproductie met LED Magazine, het leidinggevende Nederlandstalige multimediale platform over LED-verlichting in Vlaanderen en Nederland.

Gerelateerde artikelen

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Agenda

TIP!

Evenementen

Laatste Uitgave

Elektropraktijk 3 | juni 2018

Elektropraktijk 3 | juni 2018