Leefklimaat in schoolgebouwen moet beter

Ruim dertig bedrijven uit de installatie- en elektrotechniek, domotica en architectuur gaan samen met kennis- en onderzoeksinstellingen aan de slag om het leefklimaat in schoolgebouwen fris, schoon, gezond en energieneutraal te maken.

In 80% van de circa 10.000 scholen in Nederland zijn de luchtkwaliteit en de klimaatregeling ondermaats, wat een negatieve invloed heeft op het welzijn van leerlingen en leerkrachten en op de leerprestaties. Tevens zijn veel schoolgebouwen niet energie-efficiënt en daardoor nodeloos duur in gebruik. Voor deze problemen willen genoemde bedrijven en instellingen medio 2015 een integrale oplossing presenteren, die voor zowel bestaande als nieuwe gebouwen toepasbaar is.

Bewustwording en opdrachtgeverschap
Betrokken kennisinstellingen zijn onder meer Ruimte OK en de TU Eindhoven (met kennisinbreng van studenten). Vanuit het bedrijfsleven nemen zowel grote als kleine gespecialiseerde ondernemingen deel. Samen kijken ze niet alleen naar (bouw)techniek en installaties, maar ook naar aspecten als veiligheid, duurzaamheid en energie én naar alternatieve financieringsvormen. Tegelijk willen ze schooldirecties en -besturen ondersteunen in bewustwording en opdrachtgeverschap, omdat de behoeften en mogelijkheden ook bij de doelgroepen zelf niet duidelijk zijn.

Voldoende kansen
De deelnemende partijen zijn ervan overtuigd dat het zaak is om niet af te wachten, maar zelf actie te ondernemen; er liggen meer dan voldoende kansen. Om die te verzilveren hebben ze nu besloten hun expertise te delen volgens een innovatieve samenwerkingsmethodiek: Collin (voor ‘collectieve intelligentie’). Collin betrekt de gebruikers intensief bij de vastlegging van doelen en specificaties, brengt structuur in complexiteit en laat een netwerk groeien waarin vanuit de gezamenlijke inbreng op een natuurlijke manier nieuwe kennis ontstaat. 

Twee pilotprojecten
Voor het eind van dit jaar kiezen de partijen twee pilotprojecten en gaat een serie workshops van start. Met deze benadering willen ze binnen een halfjaar hun ambities voor de gewenste totaaloplossing hebben vastgelegd, als basis voor een succesvolle gezamenlijke uitvoering.

De krachtenbundeling is een initiatief van Stichting KIEN, het Knooppunt Innovatie Elektrotechniek Nederland, dat overheden, bedrijven, instellingen, netwerkorganisaties en gebruikers samenbrengt om te komen tot innovatieve oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken.

 

 

 

Reacties op dit artikel

Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Agenda

TIP!

Evenementen

Laatste Uitgave

Elektropraktijk 3 | juni 2018

Elektropraktijk 3 | juni 2018