Nieuws

Leerlingen klaarstomen voor werkpraktijk

…waarbij BIM steeds belangrijker wordt

ROC van Twente biedt diverse opleidingen voor middelbaar beroepsonderwijs en volwasseneneducatie. Onder andere op het gebied van bouw, infra, interieur, metaal, elektro en installatietechniek. Zo kunnen studenten in Hengelo terecht voor de opleidingen tot installatiemonteur woningbouw / utiliteit, onderhoudsmonteur, servicemonteur, servicetechnicus, werkvoorbereider en middenkader engineeringstechnicus op niveau 2, 3 en 4. In een aantal van de opleidingen wordt sinds drie jaar regelmatig gebruikgemaakt van BIM, om de studenten klaar te stomen voor een werkpraktijk waarin BIM ook steeds belangrijker wordt.

Instroom van vakmensen in Brabantse installatiebedrijven versterkt

50-plussers met interesse in techniek

Voor veel technische installatiebedrijven in Noord-Brabant is het vinden van nieuwe vakmensen een lastige opgave. Het aanbod van technische vakmensen is klein, terwijl de vraag naar vakmensen alleen maar toeneemt. Om de instroom van nieuw vaktalent in de technische installatiebranche te bevorderen is OTIB, in samenwerking met Talent4Service, daarom een bijzonder regionaal project gestart: ‘Weer aan het Werk’ biedt 50-plussers met interesse in techniek de kans om in Brabant een baan in de technische installatiebranche te vinden.

Scanners en robots voor de bouwplaats

Sinds de overname door Trimble begin 2018 is het portfolio van Stabiplan echter uitgebreid met scanners en robots voor de bouw. Zo biedt Stabiplan een unieke BIM-totaaloplossing voor zowel de kantooromgeving als de bouwplaats.

Slimmer gebruik van zonne-energie

Nu bekend is dat alle bouwaanvragen vanaf 1 juli 2018 definitief zonder gasaansluiting moeten worden gedaan en de huidige salderingsregeling voor zonne-energie in 2020 wordt omgezet in een terugleversubsidie, is het van belang dat het energieverbruik binnen Nederlandse huishoudens beter wordt geregeld. De SOLARWATT Energy Manager, een intelligent navigatiesysteem voor regeling en bewaking van energiestromen binnen het huishouden, biedt mogelijk uitkomst.

Megabatterij in Johan Cruijff ArenA in gebruik genomen

Grootste Europese energieopslagsysteem…

Afgelopen week is het grootste Europese energieopslagsysteem op basis van tweedehands en nieuwe batterijen uit elektrische auto’s in een openbaar gebouw in gebruik genomen. De Amsterdamse wethouder Udo Kock verrichte de officiële openingsceremonie. Dit unieke project is het resultaat van de samenwerking tussen Nissan, Eaton, BAM, The Mobility House en de Johan Cruijff ArenA, ondersteund door het Amsterdams Klimaat en Energiefonds (AKEF) en Interreg.

Succesvol gecertificeerd volgens IATF 16949

Phoenix Contact E-Mobility GmbH vormt binnen de Phoenix Contact-groep het kenniscentrum voor componenten en oplossingen op het gebied van elektromobiliteit. Phoenix Contact E-Mobility GmbH werd recentelijk gecertificeerd en voldoet daarmee aan de strenge eisen van de automobielindustrie.

Videoscopen

Inspectie van technische installaties vereist soms toegang tot onderdelen die moeilijk zijn te bereiken of zich diep in complexe apparaten bevinden. Met een videoscoop kunt u via een kleine opening een camera naar binnen brengen waarmee u de relevante componenten duidelijk in beeld kunt brengen.

Ondersteuning OPC UA voor communicatie met industriёle IoT-apparatuur

Als industriёle bedrijven streven naar een ‘connected enterprise’, dan is ook een naadloze communicatie met IoT-apparatuur noodzakelijk. Bedrijven kunnen nu profiteren van de OPC UA ondersteuning, die Rockwell Automation aan haar producten heeft toegevoegd om een optimale samenwerking tussen alle industriёle IoT-apparatuur mogelijk te maken. De ondersteuning voor deze onafhankelijke communicatie-standaard wordt gerealiseerd met behulp van de FactoryTalk Linx communicatiesoftware, die data tussen producten van Rockwell Automation en producten van derden kan uitwisselen.

Draadloze kamerthermostaat met app voor domotica

Voor het regelen van de ruimtetemperatuur introduceert Riho Climate Systems de draadloze kamerthermostaat Tybox 5100. Voor de installateur betekent dit snel en eenvoudig installeren, voor de gebruiker biedt deze thermostaat vele voordelen.

36 lichtprofessionals rijker

Onlangs ontvingen maar liefst 36 studenten aan de Lighting Design Academy (LDA) hun diploma tijdens een feestelijke diploma uitreiking in Amsterdam. Zo ontvingen 22 studenten het diploma HBO lichtontwerp en 14 studenten het diploma Hogere verlichtingstechniek (HVT) van Lighting Design Academy.

Koplopers geloven in urban mining

Urban mining, oftewel de gedachte dat sloopmaterialen nieuwe grondstoffen zijn, komt steeds vaker onder de aandacht. Maar is het wel de goudmijn, zoals sommige koplopers ons doen geloven? Deze koplopers zijn overtuigd van het slagen, mits sprake is van een hybride systeem. Waardebehoud is daarbij het sleutelwoord. Aanpassing van de regelgeving is noodzakelijk en de sector moet zelf aan de slag met de spelregels.

Eerste 50-plussers omgeschoold naar techniek

Talent4Service heeft, in samenwerking met UWV en maatschappelijk investeerder Start Foundation, het online platform ‘Weer aan het Werk’ gelanceerd. Gericht op zowel werkzoekenden, werkgevers als maatschappelijke organisaties, staat op dit platform de doelgroep 50+ centraal. De gezamenlijke ambitie van de initiërende partijen is om in 2018 en 2019 minimaal 150 laagopgeleide 50-plussers duurzaam aan het werk te krijgen.

Agenda

TIP!

Evenementen

Laatste Uitgave

Elektropraktijk 3 | juni 2018

Elektropraktijk 3 | juni 2018