Complexe besturingskast voor chemische nikkellijn

De ene industriële omgeving is de andere niet. Sommige omgevingen zijn uitermate complex. Niet alleen wat betreft productieproces, maar ook als het gaat om de omgeving De productiehallen bij CZL Tilburg zijn zo’n complexe omgeving. WAGO leverde een groot aantal componenten voor de bouw van een nieuwe besturingskast.

Een van de baden voor het aanbrengen van een hoogwaardige chemische nikkellaag. ( BRON AFBEELDING: WAGO Nederland)

Een van de baden voor het aanbrengen van een hoogwaardige chemische nikkellaag. ( BRON AFBEELDING: WAGO Nederland)

Epsitron netvoedingen en Electronic Circuit Breaker. ( BRON AFBEELDING: WAGO Nederland)

Epsitron netvoedingen en Electronic Circuit Breaker. ( BRON AFBEELDING: WAGO Nederland)

I/O Sytem 750. ( BRON AFBEELDING: WAGO Nederland)

I/O Sytem 750. ( BRON AFBEELDING: WAGO Nederland)

e! Display. ( BRON AFBEELDING: WAGO Nederland)

e! Display. ( BRON AFBEELDING: WAGO Nederland)

Jumpflex relaismodules. ( BRON AFBEELDING: WAGO Nederland)

Jumpflex relaismodules. ( BRON AFBEELDING: WAGO Nederland)

CZL Tilburg Oppervlaktebehandelingen is al meer dan 35 jaar specialist in oppervlaktebehandelingen en reparaties van technisch hoogwaardige componenten. Op de klantenlijst van CZL staan bedrijven van over de hele wereld, die onder andere actief zijn in de machinebouw, petrochemie, luchtvaart en automotive. Alle bewerkingen en processen worden uitgevoerd volgens EN/AS – 9100 en klantspecifieke eisen.

Tips
“Het behoeft geen uitleg dat de processen uiterst nauwkeurig zijn. De temperaturen en de chemische samenstelling van de nikkel- en chroombaden en de tijd dat de producten in het bad hangen luisteren heel nauwkeurig. We hebben het hier bijvoorbeeld over hardchroom of nikkel die micron-nauwkeurig worden opgebracht”, zegt Francesco Broers.
Broers is directeur van F.B.S. Elektrotechniek en als huis-systemintegrator bij CZL Tilburg is zijn bedrijf verantwoordelijk voor het elektrotechnisch totaalonderhoud, inclusief de installatie en het onderhoud van de softwaresystemen in diverse productieprocessen. Op het moment dat de besturingskast van de chemische nikkellijn moest worden vervangen, werd een groot aantal componenten van WAGO ingezet, waarbij hij ook nog eens dankbaar gebruik maakte van de expertise van het Apeldoornse bedrijf. “Ik maak al langere tijd gebruik van hun producten, zoals de rijgklemmen en de interfacerelais, maar voor de PLC heb ik speciaal naar WAGO gekeken. Verder hebben ze mij waardevolle tips gegeven over hoe ik het energiegebruik van de processen beter inzichtelijk kon maken.”

Meerwaarde
Op basis van de klantvereisten heeft Broers de besturingskast voor de ‘chemisch nikkel’ productielijn samengesteld en opgebouwd. Voor de nodige feedback en technisch advies op component- en softwareniveau had hij onder andere contact met het bedrijf uit Apeldoorn. “Ik heb een compacte organisatie, dus af en toe heb je behoefte om even te sparren of te brainstormen over de beste oplossing. Ik heb zelfs een dagcursus gevolgd om de specifieke mogelijkheden van de PLC te leren kennen. Het persoonlijk contact met hun adviseurs is voor mij een belangrijke reden geweest om deze besturing op te bouwen met een groot aantal WAGO-onderdelen. Uiteraard zijn ook andere merken gebruikt, omdat niet alles bij hen verkrijgbaar is. Qua prijs en kwaliteit kunnen de producten goed concurreren met andere merken, maar de persoonlijke service is net die meerwaarde waar je als kleine organisatie af en toe behoefte aan hebt.”

Ruimte creëren
Zoals gezegd, Broers maakte zelf de indeling van de besturingskast. Hij koos daarbij voor meerdere WAGO-producten, zoals rijgklemmen, interface-relais, PLC (met alle in- en uitgangskaarten), en de HMI (Human Interface Device, beeldschermen), de 24 volts voeding met UPS en de apparatuur waarmee de energiemetingen konden worden uitgevoerd. Wat opvalt in deze besturingskast is de ruimte en de functies die Broers heeft toegevoegd. “De extra ruimte heb ik gecreëerd, omdat het overzichtelijk is en dus het werk vereenvoudigt. Verder weet ik uit ervaring dat er steeds meer functies aan het proces worden toegevoegd. Ik was aangenaam verrast door bepaalde WAGO-producten. Zo zijn bijvoorbeeld de interface-relais heel compact.”

Preventieve aandacht
Ook de energiemeting is een onderdeel waaraan Broers veel aandacht heeft besteed, zelfs meer dan waar de opdrachtgever in eerste instantie om vroeg. “Ik heb veel preventieve aandacht besteed aan de energie-monitoring. CZL Tilburg bv is een 24/7-bedrijf dat zoveel mogelijk energie wil besparen in de processen en hiermee is rekening gehouden bij de inrichting van de besturingskast. Denk aan de afzuiging en de temperatuurregeling van de diverse procesbaden. We hebben hierdoor beter in beeld hoeveel energie op een bepaald moment gebruikt wordt. De volgende stap is de verkregen informatie te interpreteren en hiermee de procesregeling nog beter en zuiniger te maken. Belangrijk is echter eerst om alles inzichtelijk te krijgen”, zegt Broers, die voor het monitoren en het vastleggen van de data-gegevens van het energieverbruik door WAGO op het goede spoor werd gezet. “Een belangrijk punt bij energieverbruik is bijvoorbeeld het voorkomen van stroompieken, door het trapsgewijs inschakelen van de processen. Dat voorkomen van die pieken heeft namelijk een positief effect op het stroomverbruik. Energiebedrijven brengen extra kosten in rekening voor deze stroompieken en op deze manier zijn die kosten te voorkomen.”

Monitoring
“Ook storingen die voorkomen in de productielijn worden gelogd en gemeld middels e-mail en/of SMS-bericht naar de storingsmonteur. De besturing is voorzien van een UPS om eventuele spanningsonderbrekingen van de hoofdstroom te registreren. Hierdoor blijft de besturing, controle en monitoring van het productieproces actief en werkt de productielijn na een eventuele spanningonderbreking gewoon door.”
De expertise van Broers en WAGO bij de bouw van de nieuwe besturingskast betekent dat CZL Tilburg de kans op storingen en fouten in het productieproces minimaliseert. Bovendien beschikt het bedrijf, met dank aan de monitoring en de vastlegging van de gegevens, nu over belangrijke procesdata, zodat het productieproces verder geoptimaliseerd kan worden en men in staat is om het energieverbruik te verlagen.

Standaardisering
Broers is regelmatig bij CZL te vinden, maar de eigen onderhoudsdienst van het bedrijf is verantwoordelijk voor het dagelijks onderhoud en de storingen. “De standaardisatie van veel producten maakt het eenvoudig om bepaalde onderdelen te vervangen. Deze onderdelen liggen bij de onderhoudsdienst op voorraad. Belangrijk, want storingen in het productieproces zijn niet wenselijk. En als er een storing plaatsvindt, dan moet de eigen onderhoudsdienst dat zelf snel op kunnen lossen. In dat kader is de standaardisering van de besturing bijna een vereiste te noemen.”

ECB’s
Ook veiligheid speelt een belangrijke rol bij de totale installatie. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van Electronic Circuit Breakers (ECB’s). “De verdeling en beveiliging van de stuurstroom-installatie is ingericht met WAGO ECB’s. Deze zorgen voor continuïteit en veiligheid. Ze meten de nominale stroom en zijn selectief in te stellen per circuit (deel van de installatie). Bij een aardfout of kortsluiting heeft dit alleen effect op dat deel van de installatie terwijl circuits kunnen doorgaan met functioneren. Wanneer een monteur een circuit uitschakelt, dan is direct duidelijk welk circuit spanningsloos is. Hierdoor zijn storingen sneller te lokaliseren en op te lossen. Ook schakelen deze ECB’s volgens de machinerichtlijn binnen 5 seconde af, zodat de temperatuur van kabels en apparatuur geen mogelijke schade ondervinden. Bijkomend voordeel is dat deze electronic circuit breakers op afstand in- en uit te schakelen zijn en dat de status op afstand uitleesbaar is”, zegt Broers. “Bedrijven zoals WAGO hebben specifieke expertise, waarvan je als installateur gebruik moet maken. En uiteindelijk levert dat ook weer voordelen voor mijn klanten.”

Gerelateerd Bedrijf:
Online Partners

WAGO Nederland BV

5.0/5 rating 1 vote

Wago is niet alleen de pionier in veerklemsystemen voor de elektrotechniek en elektronica. De naam Wago staat ook in voor voortdurende groei.

Wago is de baanbreker voor toekomstgerichte technologieën. Steeds opnieuw worden nieuwigheden ontwikkeld die op de wereldmarkt tot industriële standaard zijn uitgegroeid: de revolutionaire CAGE CLAMP-aansluittechniek, de WAGO-lasklemmen voor 2-8-geleiders, het wereldwijd eerste veldbusonafhankelijke, modulaire I In de internationaal opererende Wago-groep zijn steeds meer mensen werkzaam. Het zijn er intussen meer dan 5.600 in 28 maatschappijen, 9 productie- en installatielokaties, bij circa 35 nationale verkooppartners op alle continenten./O-systeem.

Adres

 • Adres: Laan van de Ram 19
 • Postcode: 7324 BW
 • Plaats: Apeldoorn
 • Land: Nederland

Contact

 • Telefoon: (055) 368 35 00
 • Fax: (055) 368 35 99
 • E-Mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Medewerkers

  Vul uw vertrekpunt in en de kortste route wordt automatisch berekend.

Gerelateerd bedrijf

WAGO Nederland BV

Over de auteur

 • Gerrit Tenkink

 • Elektropraktijk 5 - 2017

  Reacties op dit artikel

  Er zijn nog geen reacties geplaatst.

  Plaats een reactie

  U plaatst een reactie als gast

  Agenda

  TIP!

  Evenementen

  Laatste Uitgave

  Elektropraktijk 3 | juni 2018

  Elektropraktijk 3 | juni 2018