Spotlight

Domotica vraagt om specialisme

De term domotica, oftewel woningautomatisering is langzamerhand wel bekend. Toch komt de eindgebruiker vaak nog niet verder dan ‘iets met het op afstand uitschakelen van de verlichting’, of ‘een camera bij de deur’. Maar domotica is meer en kan voor comfort, veiligheid en gemak zorgen. De kunst is hoe breng je dit over bij de klant. Het begint met het wegnemen van vooroordelen en een goede begeleiding van de installateur.

Energiebesparende lichtregeling nieuwbouw Orionis

Het gaf onderdak aan een gerenommeerd dagbladbedrijf, de Provinciale Zeeuwse Courant. Het PZC-complex aan de Oostsouburgseweg in Vlissingen heeft intussen een metamorfose ondergaan. Het kantoordeel is gerenoveerd. De daar achter liggende hallen zijn gesloopt. Op die locatie is nieuwbouw gepleegd met technische voorzieningen, die beantwoorden aan alle eisen van de huidige tijd. Veel plekken zijn voorzien van een energiebesparende lichtregeling door middel van aanwezigheids- en bewegingsdetectie.

Gebouwautomatisering serieus op de kaart

… met eigen brancheorganisatie

Een start-up bedrijf heeft, volgens het boekje, ten minste drie jaar nodig om haar bestaansrecht te bewijzen. Meestal is tegenwoordig de periode waarna een stabiele positieve cashflow ontstaat langer. Nu is het niet gebruikelijk om een brancheorganisatie primair af te rekenen op haar financiële resultaat. Bij een vereniging van bedrijven gaat het om het enthousiasme van haar leden om mee te doen en mee te blijven doen. En dat enthousiasme is weer afhankelijk van de vraag welke beweging in de markt zichtbaar wordt via de activiteiten van de brancheorganisatie. Hoe krachtig is haar product en aan welke vraag geeft dat product invulling?

Groothandels gaan voor duurzaam

Sterk groeiend assortiment duurzame producten

Het gonst al jaren in Nederland dat verduurzaming dé business case is voor de installatiesector. Tijd om eens bij te praten met enkele grote spelers in het groothandelskanaal. Hoe zien zij duurzame producten? Wat loopt hard en wat minder? Wat zijn vragen van de installateur? Waar liggen de kansen?

Hoofdrol voor KNX en DALI vlakbandkabel in renovatieproject

Nul fouten in het installatiewerk

Het renovatieplan voor het Siemens hoofdkantoor in Den Haag bedenk je niet in één dag. Sterker nog, aannemer BAM Bouw en Techniek Regio Zuidwest investeerde relatief veel tijd in de voorbereiding om de uiteindelijke uitvoering zo soepel mogelijk te laten verlopen. Bijzonder is dat het speciaal hiervoor ontwikkelde concept – waarin gebruik wordt gemaakt van twee vlakbandkabels voor respectievelijk KNX/voeding en DALI – ook gewoon toepasbaar is in (veel) kleinere projecten.

Innovatieve verduurzaming Hogeschool Rotterdam

Renovatie historisch pand gepaard met automatisering

Het voormalig Unileverkantoor, gelegen in het centrum van Rotterdam, is misschien wel de meest bijzondere huisvesting van de Hogeschool Rotterdam. Het rijksmonument was qua energieverbruik en comfortniveau echter verouderd, renovatie was onvermijdelijk. Monumentenwetgeving en de structuur van het pand leken een simpele oplossing in de weg staan. Een flinke dosis ervaring, creativiteit en automatisering heeft het schoolgebouw uiteindelijk een tintje ‘state-of-the art’ gegeven.

Agenda

TIP!

Evenementen

Laatste Uitgave

Elektropraktijk 3 | juni 2018

Elektropraktijk 3 | juni 2018