Volgende fase in samenwerking met energiebedrijf Amsterdam Energy ArenA

De partners Eaton, Nissan en Mobility House gaan voor de Amsterdam ArenA één van de grootste duurzame energieopslagsystemen van Europa realiseren. Zij ontwikkelen en implementeren samen een energieopslagsysteem bij de parkeergarage van het stadion met een minimale capaciteit van 3 MW, die later nog kan worden opgeschaald.

Het energieopslagsysteem functioneert als noodstroomvoorziening, vangt pieken in de energiebehoefte op en zorgt voor stabiliteit in het energienet. Het helpt als grid-service het reguliere energienetwerk stabiel te houden bij de sterke wisselingen in energieopwekking (van onder meer de ruim 4.000 zonnepanelen van het stadion) en -levering.

Combinatie hergebruik en nieuw
Het Eaton/Nissan xStorage Building-systeem maakt gebruik van een combinatie van hergebruikte en nieuwe EV batterijen – het equivalent van 63 hergebruikte en 85 nieuwe batterijen van de elektrische auto van Nissan, de Nissan LEAF. De implementatie van het eerste xStorage system is op dit moment in volle gang. Naar verwachting wordt het project in het eerste kwartaal van 2018 afgerond.

Eigen energiebedrijf
De Amsterdam ArenA heeft voor de realisatie en exploitatie van het batterijsysteem een eigen energiebedrijf opgericht: Amsterdam Energy ArenA bv. Amsterdam Energy ArenA wekt en slaat energie op en distribueert en verhandelt deze. Het energieopslagsysteem dat Eaton samen met Nissan heeft ontwikkeld, speelt hierin een centrale rol. Matty Hummelink, general manager Benelux van Eaton: “We zijn trots op onze deelname aan deze wereldprimeur en op de meerjarige verbinding die we zijn aangegaan met Amsterdam Energy ArenA. Eaton was al in een vroeg stadium betrokken bij de conceptontwikkeling en nu is het partnerschap voor de komende tien jaar officieel bekrachtigd.”

Grootste Europese energieopslagsysteem in een stadion
Het energieverbruik van de Amsterdam ArenA kent enorme pieken bij evenementen en voetbalwedstrijden en periodes waarin nauwelijks energie wordt gebruikt. Het xStorage-systeem helpt bij ‘peak shaving’ door tijdelijk grote capaciteit te leveren die dan niet aan het reguliere landelijke netwerk onttrokken hoeft te worden. Verder fungeert het opslagsysteem als noodstroomvoorziening bij stroomuitval. Het systeem heeft een vermogen van 3 megawatt – vergelijkbaar met de energiebehoefte van enkele duizenden huishoudens.

“Voor Eaton is dit een bijzonder project, alleen al vanwege de ongekende omvang van het opslagsysteem”, vervolgt Matty Hummelink. “Maar ook het feit dat we zo’n innovatieve oplossing moesten inpassen in een bestaande situatie, maakte het een complexe en interessante opdracht. Het is tegelijk een project waar we ons als wereldwijde voorloper in powermanagement zeer bij thuis voelen.”

Stadion van de toekomst
Het batterijopslagsysteem is een van de eerste concrete resultaten van het innovatieprogramma van het stadion – Amsterdam Innovation Arena – waarin bedrijven, overheden en kennisinstellingen samenwerken aan het stadion van de toekomst. Amsterdam Innovation Arena bundelt vernieuwende concepten en bewezen oplossingen op het gebied van stadionbouw, -management en -exploitatie en maakt die beschikbaar voor ambitieuze en duurzame stadions en recreatieprojecten wereldwijd. Partners van de Amsterdam Innovation Arena zijn, behalve Eaton en Nissan, de gemeente Amsterdam, Amsterdam Smart City, Amsterdam ArenA, TNO, KPN, KPMG, Huawei, Microsoft, Philips Lighting, BAM en Honeywell.

Balancering elektriciteitsnet als verdienmodel
“De batterij fungeert voor ons allereerst als noodstroomvoorziening”, vertelt Henk van Raan, innovatiedirecteur van de Amsterdam ArenA. “Dit is belangrijk in het internationale voetbal en maakt dat er geen dieselgeneratoren meer nodig zijn. Daarnaast dragen we bij aan de balancering van het elektriciteitsnet – dat is ook de basis van het verdienmodel van het energiebedrijf. In de toekomst willen we uitgroeien tot spil in het lokale smart energy grid, door bijvoorbeeld energie te leveren aan andere gebouwen in de omgeving. Het batterijopslagsysteem vervult daarin een cruciale rol. Ook willen we in de toekomst elektrische auto’s kunnen aankoppelen. We realiseren het systeem niet voor niets bij de parkeergarage. De batterijen van geparkeerde auto’s kunnen dan extra opslagcapaciteit bieden en fungeren als flexibel ‘overloopgebied’ voor elektriciteit. Een uitdaging die we samen met Eaton, Nissan en Mobility House aangaan.”

Veranderde kijk op leven, bewegen en spelen
Francisco Carranza, Director of Energy Services, Nissan Europe: “We zijn er trots op dat we deel uit mogen maken van deze wereldwijde innovatie. Nissan staat bekend om zijn innovatie en kwaliteit, zeker waar het onze elektrische auto’s betreft, en we gebruiken die expertise graag om de energiemanagement systemen van commerciële gebouwen aan te pakken. Bij Nissan geloven we dat een betere, meer duurzame wereld, voortkomt uit een veranderde kijk op hoe we leven, bewegen en spelen. Deze oplossing stelt het stadion in staat emissievrij te zijn en geeft fans de gelegenheid een actieve rol te spelen bij hun favoriete voetbalwedstrijden.”

Efficiënter en meer duurzaam
“Amsterdam ArenA is straks het eerste voorbeeld van energieopslag dat meerdere doelen dient. The Mobility House levert de technologie en de kennis van de energiemarkt om dit mogelijk te maken en opslag te maximaliseren,” geeft Marcus Fendt, Managing Director van The Mobility House aan. “Samen met onze partner Eaton en Nissan maken we de Amsterdam ArenA en nog vele andere toekomstige klanten efficiënter en meer duurzaam.”

Accenture Innovation Award
Het xStorage Building-systeem dat Eaton voor Amsterdam ArenA heeft ontwikkeld is tevens genomineerd voor een Accenture Innovation Award. Deze innovatieprijzen worden jaarlijks uitgereikt aan de meest innovatieve producten, diensten en concepten van Nederlandse bedrijven in tien verschillende categorieën.

Gerelateerd Bedrijf:

Eaton Industries (Netherlands) B.V.

5.0/5 rating 1 vote

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Agenda

TIP!

Evenementen

Laatste Uitgave

Elektropraktijk 3 | juni 2018

Elektropraktijk 3 | juni 2018