Advertorial |

Weet u al hoe u het risico op branden die ontstaan in elektrische installaties kunt verkleinen?

25% van de 2 miljoen branden per jaar in Europa wordt veroorzaakt door fouten in elektrische installaties. Vlambogen zijn vaak de oorzaak omdat deze meestal te specifiek zijn om te worden gedetecteerd door traditionele circuitbeveiliging. Eaton’s AFDD+ detecteert vlambogen wel en schakelt direct af.

Nieuw beveiligingscomponent AFDD+ van Eaton detecteert vlambogen waarmee het risico op brand verkleind wordt

Eaton introduceert een beveiligingscomponent met vlamboogdetectie (AFDD+) waarmee personen en apparatuur beschermd worden tegen brand die wordt veroorzaakt door vlambogen. Deze nieuwe component detecteert in stroomkringen hoge-frequentiepatronen die duiden op het ontstaan van een vlamboog. Er wordt dan een automaat geactiveerd die de stroomkring afschakelt.

De AFDD+ heeft naast de vlamboogdetectiefunctionaliteit, ook de functies van een aardlekschakelaar, een kortsluit- en een overstroombeveiliging. Hierdoor is de AFDD+ een betaalbare, robuuste en betrouwbare alles-in-één oplossing die aan alle normen voldoet en eenvoudig te installeren is.

Wendy van der Aa, Segment Manager Residentieel bij Eaton, zegt: “De gevolgen van een vlamboog kunnen voor elk type gebouw zeer ernstig zijn, zeker voor gebouwen met veel bewoners, zoals verzorgingtehuizen en opvangcentra. De beveiligingscomponent met vlamboogdetectie die we nu op de markt brengen verlaagt dat risico doordat het afwijkende frequentiepatronen waarneemt en er direct op reageert. Bovendien gebeurt dat zeer nauwkeurig, zodat de kans op ongewenste afschakelingen aanzienlijk wordt verlaagd”.

Vlambogen, die meestal ontstaan door schade aan bekabeling, stekkers of klemverbindingen, vormen een direct gevaar omdat ze de elektrische infrastructuur beschadigen en snel brand kunnen veroorzaken. Meer dan 25 procent van alle branden ontstaat in de elektrische installatie.

Een veilige en snelle waarneming van een vlamboog is belangrijk maar conventionele aardlekschakelaars en installatieautomaten kunnen vlambogen echter meestal niet waarnemen.

De AFDD+ van Eaton zorgt ervoor dat vlambogen snel en accuraat worden gedetecteerd en maakt nauwkeurig onderscheid tussen een werkelijk vlamboogrisico en andere hoge-frequentiesignalen die zich vaak voordoen in woonsituaties. Eaton raadt aan om de beveiligingscomponent per eindgroep en hiermee dichtbij de mogelijke bronnen van vlambogen te plaatsen om de detectiekwaliteit verder te verhogen. Een overspraaktest zorgt ervoor dat de AFDD+ alleen wordt geactiveerd wanneer een relevant signaal in de betreffende eindgroep wordt waargenomen.

Meer info

Gerelateerd Bedrijf:

Eaton Industries (Netherlands) B.V.

5.0/5 rating 1 vote

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast

Agenda

TIP!

Evenementen

Laatste Uitgave

Elektropraktijk 3 | juni 2018

Elektropraktijk 3 | juni 2018